Klik hier voor alle weetjes over onze Keramieke fair-trade tuinbollen.

Kermamieke tuinbeelden uit Littouwen fair-trade gemaakt en winterhard

Onze fair trade collectie van winterharde tuinbollen bestaat uit met de hand beschilderde decoratieve artikelen. Deze leuke tuinbeelden met en zonder tuinsteker trekken veel bekijks. De faire trade achtergrond en de hele geschiedenis trok onze aandacht en dat is een van de redenen dat wij deze vrolijke bollen nu verkopen via onze webshop.

Grondstof beheer

Uit verschillende kleiputten wordt grond gewonnen dat naar de fabriek gebracht wordt om en klei van te maken.

 

Voorbereiding

Na extractie wordt de klei bereid in een slijp- en freesproces en vreemde materialen zoals stenen worden verwijderd. Hierdoor ontstaat de juiste consistentie en homogeniteit van de klei die nodig is voor productie. Water en zand worden toegevoegd en voor sommige producten ook nog poriënvormende middelen.

Product

Geen product is hierdoor exact hetzelfde. Het basismateriaal bestaat uit lokaal gevonden klei die verwerkt wordt in mallen. Na het drogen gaan de producten in een oven waarbij ze onder 1100 graden worden gebakken. Hierdoor wordt een laag glazuur opgebracht waarop gedecoreerd wordt. Alle beschilderingen gebeuren met de hand waarna de producten opnieuw de oven in gaan. Hierdoor worden de mooie kleuren zichtbaar.

Arbeidsmarkt

Ervaren keramisten leren het vak aan anderen. Kansarme groepen, zoals onder andere alleenstaande moeders, gehandicapten en anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hiermee een belangrijke kans. Vooral gehandicapten hebben in Litouwen weinig mogelijkheden en ontvangen anders geen normaal loon. Met steun en subsidie voor aangepaste werkplaatsen is hen deze kans wel gegeven.

Sociale component

Er is veel aandacht voor het sociale component bij het bedrijf dat deze bollen maakt. De werknemers werken onder goede omstandigheden: uit de zon en uit de wind (het kan hard waaien en het is er koud in de winter!), schone, nette arbeidsplaatsen, met goede lonen, vakantiedagen en betaalde overuren. Daarnaast zijn er goede sanitaire voorzieningen, een prettige werksfeer, mogelijkheden om alleenstaand ouderschap te combineren met werk etc. etc.